7+1 a nebo 5+1 a nebo ještě jinak ????

26.09.2013 12:02

Trenéři a funkcionáři se přou jak mají hrát děti fotbal, v jakém počtu a na jakou velikost hřiště. My jsme se rozhodli pro hru 7+1 hlavně proto, že v příštím roce naši MLŽ budou tuto soutěž hrát a učit je teď na 5+1 a příští rok se opět vracet na 7+1 mě připadá zbytečné. Vždyť není problém na tréninku postavit malé hřiště a trénovat na něj. Nikde není řečeno, že když hrajete soutěž 7+1, že nemůžete jezdit na turnaje 5+1 a trénovat na zmenšeném hřišti aby si hráči osvojili práci na malém prostoru. 

Jen pro zajímavost. Janis si dal práci a prohledal web rakouského  a německého fotbalového svazu. a ejhle naši sousedé vůbec nechtějí aby hráči ve věku 11 let hráli 5+1. Nebo, že by německý fotbal byl zastaralý a Německo se fotbalově trápilo ?? Ani jsem si nevšiml. Že by jejich pralesní Bundes liga byla na horší úrovni než je naše Gambrinus ?? No nevím.

Rakousko:

U11 (což je STP) hraje 8+1 a prostorově dokonce na velké hřiště (velké vápno - velké vápno) a zkrácené i na dlouhých stranách.

U7 - U8:    4+1 (zmenšená čtvrtka hřiště, brána 5x2 m)

 

 

U9 - U10:  6+1 (čtvrtka hřiště, brána 5x2 m)

 

U11 - U12: 8+1 (cca polovina hřiště, vápno, vápno, zkrácene po autových stranách, brána 5x2 m)

 

Německo:

V Německu patří kategorie U11 pod označení E - Junior 7x7 (6+1) a hraje se na polovinu velkého hřiště, stejně jako u nás (hřiště je široké 50m, což je asi od poloviny hřiště k malému vápnu. Dokonce na takhle vekém prostoru hraje o jednoho hráče méně.

 

Ostatní zahraniční svazy jsme zatím neprohledávali, ale asi to uděláme. Teď mi funkcionáři můžou tvrdit jak je super když U11 hrajou soutěž 5+1. Už se na to těším. Děkuji Janisovi za práci a vyhledání. Myslím, že to je zajímavé a poučné. Díky Jany.